Templestowe Landscape Design Project

Templestowe Landscape Design Project

LOCATION: Templestowe, Victoria
SCOPE: Concept
STATUS: Under Construction
DETAIL:  The extensive renovation occuring at the palatial house was in need of an accompanying pool and landscape.  The design was to be luxurious, low-maintenance and contain playful elements for the children.  The challenge was to find a cohesive approach that combined these conflicting criteria into a unified garden.
The result, like the house, is a series of simple lines and spaces with appropriate embelishments.  The pool is simple in shape, but contains a raised, wet edge spa; a jumping block with rills and water spouts; and an infinity edge through a stone-clad archway to frame views from inside the house across the water.  A wet-edge and black tile interior enhance reflections of the forest to the rear.
The upper landscape consists of a series of paths from the house to each defined space.  Irregular steppers through pebble gardens provide durable but permeable surfaces.  Succulents and palms penetrate the pebbles to break up the geometry.
Blade walls matching the archway frame the stairways and formalise the walk to the large lawn below.  A decidous forest lines the rear of the property forming a seasonal backdrop to the entire garden.

Details